Günümüzde pek çok derde deva olduğunu bilinen zencefil nedir? Zencefilgiller familyasından olan bu bitki, yurdumuzda yetişmeyen bir bitki türüdür. En başta Çin olmak üzere, Endonezya, Hindistan, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişmektedir. Şekil olarak kozalağa benzeyen zencefilin pek çok faydası da bulunmaktadır. Peki nedir bu zencefil yararları?
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Öksürüğün giderilmesinde ve solunum yollarının açılmasında oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sırakadınlarda regl dönemlerinde görülen ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Yine özellikle gebe olan kadınlarda da mide bulantıları üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.Genel olarak zencefilin faydaları nelerdir;
- Zencefil enfeksiyonlarla savaşma konusunda oldukça etkili bir bitkidir. Hemen her yaşta grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı gibi bu hastalıkların bulaşmasını da engeller.
- Vücuttaki terlemeyi artırarak toksinlerin atılmasını sağlar.
- Özellikle sabahları gebelikte meydana gelen mide bulantılarına ve kusmaları bastırır. Yine kemoterapi gören kanser hastalarında da kusma semptomlarını azaltır.
- Migren benzeri şiddetli baş ağrılarını olabildiğinde hafifletir.
- Zencefil neye iyi gelir? Etkili bir gaz gidericidir. Bağırsaklarda biriken ve kişiyi huzursuz eden gaz şişkinlerine oldukça iyi gelir.
- Midedeki hazımsızlığı geçirdiği gibi sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını da sağlamaktadır. Böylece tuvalet problemleri de ortadan kalkar.
- Kemiklerin gelişiminde de oldukça faydalıdır. Ayrıca osteoartrit, artrit, diz iltihabı ve diğer tüm eklem ağrılarının tedavisinde de kullanılan bir bitkidir.
- Zencefil neye yarar? Nefes darlığı ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça işe yarar.
- Düzenli olarak kullanılan zencefil, sağlıklı şekilde kilo vermeyi sağlar. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olur. Bu sayede vücudun hastalıklara karşı savunmasını güçlendirir.
- Zencefil oldukça güçlü bir karaciğer dostudur diyebiliriz. Özellikle tüberküloz hastalığı geçirmiş kişilerin tüketmesi kesinlikle önerilmektedir. Fakat her ihtimale karşı doktora danışılmalıdır.
- Göğüs kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün oluşumunu da önlediği bilinmektedir.Çünkü kanser hücreleriyle savaşır.
- Alzheimer ve parkinson gibi beyin hastalıklarının oluşmasını da önlemektedir. Beyni ve zekayı geliştiren zencefil, hafızayı güçlendirdiği gibi stresi ve beyindeki iltihaplanmayı önler. Beyin hasarı risklerini de azaltır.
- Kolesterol seviyelerini dengede tutar. Ayrıca yükselmesini de engellediği gibi kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratır.
- Kanın pıhtılaşmasını önler, hipertansiyonu da düzenler.
- Spor yaptıktan sonra oluşan ve genel olarak oluşan kas ağrılarını da engeller.
- Öksürük için zencefil oldukça faydalıdır. Öksürüğü tamamen kesme etkisine sahiptir.
Zencefilin Yan Etkileri Nelerdir?
Bu denli sağlıklı ve besleyici olan bir bitkinin de herhalde yan etkileri vardır diye düşünebilirsiniz. Peki zencefilin yan etkileri nelerdir;
- Bazı kişilerde aşırı kullanım sonucunda ishale, göğüs bölgesinde yanma hissine ve ağız içerisinde tahrişlere neden olabilir.
- Safra taşı problemi olanların da zencefil çayını içmeden önce mutlaka doktordan tavsiye almaları gerekmektedir.
- Zencefilin zararları arasında kanın pıhtılaşmasında yavaşlamaya neden olduğu için ameliyat öncesinde ve operasyon sonrasında kullanılmaması gerekir.
- Kalp ve şeker hastalıkları gibi ciddi hastalıkları olan kişiler de her bitkide olduğu gibi zencefil tüketiminde de tedbirli olmalıdır.Öncelikle doktorlarıyla görüşmelidirler.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bebeklerde etki yaratacağı için genelde tüketilmez fakat doktora başvurarak tüketebilirsiniz.
Zencefilin Cilde Faydaları Nelerdir?
- Zencefil günlük olarak düzenli bir şekilde tüketildiğinde cildinizdeki yaşlanmayı engeller.
- Daha genç görünümlü ve parlak bir cilde ulaşmanıza yardımcı olur.
- Antiseptik etkiye sahiptir. Ciltteki yaralanmalara, sivilce ve aknelerden kurtulmaya yardımcı olur. Cildi arındırdığı için yeni sivilce ve akne oluşumunu tamamen engelleyici özelliğe sahiptir.
- Cildin ölü derilerden temizlenmesine yardımcı olur ve cildi yeniler.
- İçeriğinde bulunan gingerol sayesinde zencefilin cilde faydaları arasında cildin tamamen temizlenmesi ve mikroplardan arınması da vardır.
- Ayrıca saç dökülmelerini engeller.
Zencefilin faydaları ve zararları nelerdir belirttikten sonra şimdi gelelim, zencefil maskeleri nasıl yapılır?
- Zencefil Maskesi Tarifi
Zencefilin kabuklarını çok ince bir şekilde soyduktan sonra rendeleyerek, üzerine birkaç damla limon suyu dökmelisiniz. Daha sonra 1 yumurtanın beyazını ekleyip karıştırılmalıdır. Tüm cildinizi su ve sabun ile iyice temizleyin. Cildinizde makyaj varsa makyaj artığı kalmadığından emin olmalısınız. Ardından bir fırça yardımıyla maskeyi yüzünüze sürmelisiniz. Göz çevrenize gelmemesine özen gösterin. Maskeyi uyguladıktan sonra 15 ya da 20 dakika bekletin.Daha sonra cildinizi soğuk su ile güzelce durulayın.
- Botoks Etkili Sıkılaştırıcı Zencefil Maskesi Tarifi
Zencefilin kabuklarını çok ince bir biçimde soyduktan sonra rendeleyin. Zencefilin üzerine 1 tatlı kaşığı limon suyu, ardından 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı kadar saf zeytinyağı ekleyip karıştırın.Cildinizi güzelce temizleyip yine bir fırça yardımıyla maskeyi uygulayın. Gözlerinize gelmemesine özen göstermelisiniz. Maskeyi uyguladıktan sonra 25 ya da 30 dakika bekleyin.Daha sonra cildinizi soğuk su ile durulayın.
- Cildin Parlamasına Yardımcı Olan Zencefil Maskesi
Toz ve taze zencefil kadar zencefil yağı faydaları da oldukça etkilidir. Cam bir kabın içerisine bir yemek kaşığı kadar zencefil yağı ve toz halinde tarçın ekleyin. Bir tatlı kaşığı kadar bal ve limon suyu ekleyerek macun haline getirin. Hazırlamış olduğunuz macunu göz ve dudak çevrenize gelmeyecek şekilde yüzünüze sürün. 30 dakika kadar kurumasını bekleyin. Daha sonra temiz su ile yıkayın. Bu maskeyi ayda 2 ya da 3 defa uygularsanız cildiniz hem parlak hem de sivilcelerden kurtulmuş olacaktır.
- Hassas Ciltler İçin Zencefil Maskesi
Zencefilin kabuklarını ince bir şekilde soyduktan sonra rende yardımı ile rendeleyin. Üzerine 1 yemek kaşığı saf zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyin. Hazırlamış olduğunuz maskenin üzerini kapatarak buzdolabında 15 dakika kadar soğumasını bekleyin.Cildinizi temizledikten sonra parmak uçlarınızla masaj yaparak maskeyi uygulayın. Yine göz çevrenize gelmemeye özen gösterin. Maskeyi uyguladıktan sonra 15 veya 20 dakika bekleyin.Daha sonra cildinizi temiz su ile temizleyin.
Zencefil Nasıl Tüketilir?
Zencefilin genel faydalarını ve cilde olan faydalarını paylaştıktan sonra sıra geldi nasıl tüketilmesi gerektiğine… Kanser türleri ile savaşmak, Alzheimera karşı korunmak, kilo kaybetmeye ve zayıflamaya yardımcı olmak, kış hastalıklarına karşı korumak, bağışıklığınızı güçlendirmek ve iltihabı azaltmak gibi sayısız faydası olan zencefili tüketmenin birçok yolu vardır.İster baharat olarak isterseniz çay olarak isterseniz de yemeklerinizin ve tatlılarınızın içerisine ekleyerek hem toz hem taze hem de zencefil yağı olarak kullanabilirsiniz. Zencefil nasıl tüketilir;
- Taze zencefilin kabuklarını soyup rendeledikten sonrayemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- Yine zencefil çay olarak da tüketilebilir. Ayrıca bu yöntem regl ağrılarınızı gidermenize de yardımcı olacaktır.
- Yine cildiniz için de cilt bakımı ya da nemlendirici kremlerinizin içerisine ekleyebilirsiniz.
- Yine pek çok yemeklerin içerisinde de baharat olarak kullanabilirsiniz.
- Kurabiye, kek ve sütlü tatlılarda da kullanılabilir. Hatta tatlılarınıza muhteşem bir aroma verecektir.
- Yine toz halindeki zencefili meyve sularının içerisine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyerek de kullanabilirsiniz.