Bir ürünün hem yararlı hem de dikkat edilmeyen koşullarda ve doğru kullanılmadığında zararlı olabilmesi mümkündür. Bu duruma en uygun örneklerden birisi olarak keten tohumu verilebilmektedir. Öncelikle belirtilmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Keten tohumunun içerdiği Omega 3 yani N-3 yağ asidi vücuda dışarından alınması gereken önemli bir besin kaynağı olmaktadır. Vücudun bu yağ asidini üretmemesi dışarıdan alınmasına neden olmaktadır. Balık yağında ve keten tohumunda bulunan yağ vücut için son derece sağlıklıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar doğrultusunda kaydedilen veriler keten tohumu zararları hakkında negatif sonuçlar içermemektedir.
Keten tohumu neden kısa sürede bozulur?
Kısa süre içerisinde bozulmaya müsait olan yapısı ile keten tohumu uygun biçimde muhafaza edilmediğinde zararlı olabilmektedir. Yanlış saklanma koşulları ve kullanım nedeni ile bozularak zararlı hale gelen zararları tam olarak bu nedenle ortaya çıkmaktadır. Bozuk ürün bağışıklık sistemini tehlikeye sokarak ciddi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Bu noktada ürünün doğru saklanarak kullanılması önem kazanmaktadır. Ürünü eczane ya da aktarlardan almak gerekmektedir. Alınan tohum öğütülmüş olsa da olmasa da mutlaka cam kavanozda ışık görmeyecek biçimde buzdolabında saklanması önerilmektedir. Bu şekilde saklanması gereken ürün birkaç hafta içerisinde tüketilmelidir.
Olgunlaşmayan keten tohumu zararlı mıdır?
Keten tohumları olgunlaşmadan tüketildiğinde de zararlı olabilmektedir. Ham hali yani olgun olmayan halinde tüketilirse midede hazımsızlık, karın ağrıları, şişlik, bulantı ve ishal gibi sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Bu tür etkilerin görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Akabinde ise tekrar kullanılıp kullanılmamasının mümkün olup olmadığının öğrenilmesi gerekmektedir. Doktora danışarak tekrar kullanılması sağlanmalıdır. Özetle tam olgunlaşmamış olan keten tohumu kullanımı zararlı olabilmektedir.
Keten tohumu kan şekerini yükseltir mi?
Keten tohumu kan şekerini yükseltmemektedir. Ancak keten tohumu kullanımı yan etkileri arasında yer alabilecek olan bir diğer husus ise kan şekerini düzenleyen ilaçlarla birlikte kullanılmasıdır. Bu gibi bir durum söz konusu olduğunda mutlaka hekime danışılması tavsiye edilmektedir. Fazla tüketilmesi durumunda ilaçların etkisi olumsuz biçimde seyretmektedir. Bir diğer sorun olarak ifade edilen durum ise fazla tüketimi ile ortaya çıkabilecek olan östrojen hormon seviyesini yukarılara çıkararak rahim ve yumurtalık kanseri gibi hastalıklara yol açması olarak gösterilebilmektedir.
Keten tohumu kullanımı prostat kanserini tetikler mi?
Faydalı olduğu kadar fazla tüketimi sonucunda zararlı da olabilecek olan keten tohumu zararları arasında yer alan husus prostat kanseri ile olan ilişkisi olarak belirtilmektedir. Çok kullanılması durumunda prostat kanseri riskini arttırabilmektedir. Yanı sıra bazı alerjik hastalıklara da reaksiyon gösteren keten tohumu kullanımı öncesinde mutlaka hekim onayına sunulmalıdır. Bazı durumlarda kullanım sonrasında ağız, yüz ve göz bölgesinde şişmeler, kızarıklıklar ve solunum güçlüklerinin ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır.
Keten tohumu hamile kadınlar için zararlı mıdır?
Keten tohumu kullanmaması gereken kişiler arasında yer alan hamile kadınlar, emziren anneler ve küçük çocuklar bu besin karşısında dikkatli olmalılardır. Bu grupta yer alan kişilerin mutlak suretle üründen uzak durması tavsiye edilmektedir. Hamile kadınlar için uygun olmayan keten tohumu kullanımı ise düşük riskini arttırması olarak açıklanmaktadır. Kullanımı ile hormonal değişimlere neden olduğu için düşük riski ortaya çıkmaktadır. Yanı sıra fetüste teratojen riski de söz konusu olmaktadır.
Sindirim sorunlarında keten tohumunun etkisi nedir?
Genel olarak bakıldığında keten tohumu kullanımı sindirim şikayetlerini azaltmaktadır. Bilimsel olarak net sonuçları olmada dahi sindirim sistemini düzenlediği belirtilmektedir. Ancak yararlı olduğu kadar zararlı noktaları da bulunan keten tohumunun zararları nedir? diye sorulduğunda verilecek birçok yanıt vardır. Yanlış ölçülerde kullanılması halinde yan etkileri bulunmaktadır. Sindirim sistemine zarar vererek ilgili bölgenin şişmesi, ağrıması ve ishal gibi etkilerin ortaya çıkması söz konusu olmaktadır. Bunun için mutlaka doğru biçimde ve ölçüde tüketilmesi önerilmektedir. Olgun ve ham olmayan ürün tercihi sağlık açısından son derece etkili olmaktadır.
Boşaltım sistemi ile keten tohumunun ilişkisi nasıldır?
Kabızlık sorunu yaşayan birçok kişi lif açısından zengin olan keten tohumunu tüketerek bu sorununu aşmaya çalışmaktadır. Ölçülü tüketimlerde faydası olan keten tohumu aşırıya kaçıldığında böbreklere zarar verebilmektedir. Kolesterolü düşürmek için kullanılan keten tohumunun zararları değerlendirildiğinde tavsiye edilen tüketim oranının dışına çıkılmaması önerilmektedir. Yanlış kullanım ile ishal gibi uzun süreli sorunların oluşması kaçınılmaz olmaktadır.
Keten tohumunun genel tüketim yanlışlıkları nelerdir?
Günümüzde birçok sorunun çözümüne destek olan keten tohumu ölçülü kullanıldığında mutlaka fayda sağlamaktadır. Belirtilen oranların dışına çıkılması halinde yarardan ziyade zararlı olabilmektedir. Keten tohumunun zararları hususu değerlendirildiğinde:
- Yanlış porsiyon tüketimi ile midede şişlik, hazımsızlık ve bulantı meydana gelebilmektedir.
- Bağırsakta sorunlar ortaya çıkabilmekte ve ishal gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.
- Ürün sıvı ile teması halinde şişerek olumsuz sonuçlara neden olmaktadır.
- Bazı ilaçlarla birlikte kullanımı tavsiye edilmemektedir. Örneğin; kan inceltici gibi.
- Sarımsak, zencefil ve melek otu gibi bitkilerle birlikte kullanılması önerilmemektedir.
- Hormonsal değişikliklere neden olabileceğinden kanser riskini arttırabileceği düşünülmektedir.
- Hamile, emziren kadınlar ve çocukların kullanımına uygun değildir.
- Alerjik etkiler ortaya çıkarabilmektedir. (Kaşıntı, şişlik vb.)
Bir cevap yazın
Keten tohumu kullanıp zararını gören oldu mu kızlar
Ben kullanmaya başladığımda keten tohumunun hemen bozulması ve hızlı tüketilmesi gerektiği gibi hiç böyle bir bilgi okumamıştım. Şoktayım ben 5tllik öğütülmüş keten tohumu alıp 1 sene boyunca kedimde kullanıyordum(2018 eylül). Üstelik karaciğeri bozulmaya başlamış ve bağışıklık sistemi düşük diye!… Böyle bir bilgi verdiğiniz için çok teşekkürler.
Bebeğimi ufak ufak zehirlenmişim resmen bunca ay, ne aktar ne başka biri kimse böyle bir bilgi vermedi ay şaka gibi 😔
Yazınız için teşekkürler.