Keten tohumu yağı içerisinde yağ asidi, yüksek miktarda lif, bolca potasyum ve kısmen demir ve magnezyum gibi vitaminleri içeren ketenden elde edilen bir bitkisel yağdır. Sarı ve açık mavi ipeksi içekleri bulunan keten çiçeği çok faydalı olan bitki anlamını ifade eden Latince’de Linum isminden gelmektedir. Çok fazla amaçla kullanılabilen keten tohumu yağı zengin içeriklere sahip olup birçok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır. İçerisinde Omega 3 içeriğinde bulunmakta ve sindirimin ardından EPA VE DHA’ya dönüşmektedir. Beyin ve göz sağlığı için DHA etkili olurken EPA’nın damar ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmakta. Bu nedenle keten tohumu yağı neye iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlardan olan şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kronik tansiyon hastaları olmaktadır.
Keten Tohumu Yağı Kullanımı
Keten tohumu yağının kullanımı pek çok farklı şekilde olabilir. Tohumun çiğnenmesi biraz zor olabildiğinden sindirimi kolay olmayabilir. Yenilerek de tüketilebilen keten tohumu toz yani öğütülmüş hali daha rahat tüketimi sağlar. Keten tohumu bal, hamur işi gibi farklı lezzetlerle bir arada kullanılabilir. Keten tohumunun öğütülmüş hali alınırsa 1 bardak suya bir kaşık eklenerek de demlenerek çay halinde tüketilebilir. Kapsül halinde tüketmek isteyenler eczanelerden keten tohumu yağı kapsülü satın alabilir. Keten tohumu yağı adı altından eczanelerden temin edilebilir.
Keten tohumu yağını her gün tüketmekte sakınca yoktur. Keten tohumu yağı nasıl kullanılır merak edenlerin gün içerisinde 1 tatlı kaşığı ile içilecek keten tohumu yağının vücuda olan faydaları saymakla bitmeyeceğini bilmeleri gerekir. Fakat saklama koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Isı ve ışıktan etkilenen keten tohumu yağı buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Keten Tohumu Yağı Faydaları
- Keten tohumu yağı kalp hastalıklarından korur ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
- Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Keten tohumu yağı cilde sürülür mü sorusunun cevabı ise cilde de önemli katkıları olduğudur bu yağın. Cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir.
- Keten tohumu eklemlerden kaynaklanan romatizma hastalıklarında ağrıyı gidermede yardımcı olur. Şişmenin önüne geçer.
- Keten tohumu yağı kansere karşı da savunma oluşturur.
- Vücudun hem sindirim sisteminin hem de ekleminin daha sağlıklı olmasını sağlayan omega 3 yağ asitlerini içerisinde barındırır.
- Gut hastalığının tedavisinde kullanılır.
- Antioksidan etkisine sahiptir.
- Yaşlanmanın etkilerini azaltır.
- Kolesterolü dengeler.
- Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.
- Böbrek hastalıkları sonucu görülen iltihaplanmaların iyileşmesinde rol oynar.
Keten Tohumu Neye İyi Gelir
Keten tohumu yağı cilt üzerinde olumlu etkilere sahip olduğundan keten tohumu yağı yüze sürülür mü sorusuna cevap olarak ölçüyü kaçırmadıkça ve keten tohumu taze olduğu sürece yüze sürülerek kullanılabilir. Yağ kapsülü şişesi açılarak içinden kapsül alınarak temiz bir iğne yardımıyla açılır. Yağı elinize sıkarak yüze masaj yaparak uygulama yapılabilir. Yüzdeki kırışık bölgelere uygulanabilir. Keten tohumu yağı neye yarar.
Keten tohumu yağı bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak sindirim sisteminde hareketlilik yaratır. Faydalarını görebilmek için günde 2 yemek kaşığı tüketilmelidir. Peki, keten tohumu yağı neye yarar? Vücutta oluşan iltihapların giderilmesinde oldukça etkilidir. Düzenli kullanımda böbreklerde oluşmuş problemleri de durdurabilir.
Saçların güzel görünmesi ve sağlıklı olması aldığı minerale ve vitamine bağlı olmaktadır. Keten tohumu yağı saç üzerinde de etkili olup kepeği azaltır ve saç derisini besler. Gıda olarak da tüketilebileceği gibi saç derisine bir miktar yağ ile masaj da yapılarak da kullanılabilir. Keten tohumu yağı düzenli olarak uygulanırsa saçlardaki kalıtsal olmayan saç dökülmeleri sorunlarının önüne geçerek kuru saç derilerinin bakımında oldukça yararlı olmaktadır.
Keten Tohumu Yağı Zararı Var Mı?
Keten tohumu yağı fazla miktarda tüketildiğinde şişkinlik ve mide bulantısı yapabilir. Bu nedenle önerilen miktar aşılmamalıdır. Mide ve bağırsakları ile ilgili sorunu olanlar bu yağı tüketirken dikkat etmelidir. Kullanımı hassas olan keten tohumu yağı nelere iyi gelir? Doğru ölçülerle tüketilirse kanser gibi vücudun aşması zor olan hastalıklara çare olmaktadır.
Keten tohumu yağının satın alınması sırasında önemli bir nokta vardır. Keten tohumu yağının temin edilmesi aşamasında kuşyemi olarak satılanlar ile karıştırılmamalıdır. Bu nedenle doğru yerden satın alınmalıdır. Isıtılmaması ve ışığa maruz kalmaması gerekir. Yemek yapımında ise kullanılması uygun değildir.
Şişe içerisinde satılan keten tohumu yağı alırken küçük şişe alınması tavsiye edilir. Muhafaza edilmesi kolay olmadığından büyük şişeler tercih edilmemelidir. Keten tohumu yağı saklanırken dondurulma işlemi yapılabilir. Böylece belirli bir süre kullanılacak olan miktar ayırılıp bozulmanın önüne geçilmiş olacaktır. Keten tohumu yağının zararları sağlıklı kişide kullanıldığında ortaya çıkmamakla beraber sentetik ilaçlarla aynı anda kullanılmamak koşulu ile prostat kanseri olanlar, hamileler, emziren anneler, kolestrol ilaçları, steroidler, nakil hastası ilaçları, , diyabet ilaçları kullananlar bu yağı ilaçlardan bir iki saat sonra ya da önce kullanabilirler.
Yanlış kullanımdan dolayı ortaya çıkabilecek olan sorunların önlenmesi için miktarına ve kullanım tarzına mutlaka dikkat edilmesi gereken bir üründür keten tohumu yağı. Yan etki olarak kullanım dozu aşıldığında ishale yol açabilir. Bozulmaya yatkın olduğundan en iyi şekilde saklanarak tüketilmelidir.
Keten Tohumu Yağı Fiyatları
Sağlığa faydalı keten tohumu yağı ne kadar? Temin edilmesi kolay ve fiyatları bakımından uygun olan keten tohumu yağı eczanelerde rahatlıkla bulunabilecek bir yağdır. Keten tohumu yağının kullanımı hakkında satın alma sırasında ayrıca bilgi almak gerekir.
Saç derisine, yüze ya da cildin farklı bölümlerine farklı amaçlarla uygulanabilen keten tohumu yağı insan vücudu üzerinde onarıcı etkiye sahiptir. Keten tohumu yağı neye yarar? Saç derisine masaj yapıldığında düzenli kullanımda saçların uzamasını da sağlamaktadır. Birçok kadının sorunların biri olan saçın yavaş uzaması sorununa doğal bir çözüm getirmektedir.
Keten tohumu yağı her satılan yerden alınmamalıdır. Mutlaka eczane ve aktar tarzından bir yerden temin edilmelidir. Üretim ve son kullanma tarihlerine bakılarak alınmalıdır. Bozulmaya yatkın olan bu yağın tarihinin geçmiş olması kullanılmayacağı anlamına gelmektedir.
Keten Tohumu Yağı Kimler Kullanmalı
Keten tohumu yağını kimlerin gönül rahatlığı ile kullanabilir merak edilenlerden. Yorgunluk ve halsizlik hissedenler, kanser olma ihtimali olanlar, kilo problemi olanlar ilaçlarla beraber kullanmama kaydıyla bu yağı tüketebilir. Besin değeri oldukça yüksek olan keten tohumu yağı zayıflatır mı? Keten tohumu yağının kalorisi düşük diyetlerde kullanımı dikkat çekmektedir. Bu yağ kilo problemi yaşayanlar sağlıklı şekilde fazla kilolarından kurtulmasını sağlamaktadır. Zayıflama diyetlerini destekleyerek acıkmayı geciktirici etkide bulunmaktadır.
Kan inceltici ilaç kullananlar keten tohumu yağı tüketmemelidir. Aspirin ilaçları kullananlar da bu yağdan uzak durmalıdır. Prostat kanseri olanlar da keten yağı tüketmemesi gereken kişilerdir. Keten tohumu yağı kan şekerini yükseltmektedir. Kan şekeri düşük olanlar bu yağı rahatlıkla tüketebilir.
Tansiyonu düşük kişiler keten tohumu yağı tükettiklerinden kan basıncının düşebilir. Bu nedenle tüketmeleri pek doğru görülmemektedir. Kadınlık hormonları üzerinde etkisi olan bir yağ olduğundan emziren ve hamile kadınlar tüketmemelidir. Keten tohumu yağı bebeklere verilirmi? Keten tohumu yağı 24 ayını aşmış bebeklerde doktora danışıldığı takdirde kullanılabilir. Kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlar bu yağı kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
Keten tohumu yağını hiç kullanan var mı arkadaşlar