Kereviz yemeği ülkemizde oldukça sık tüketilmektedir. Pek çok bitki içerisinde barındırdığı özelliklerden dolayı insan sağlığı için önemli konumlardadır. Bu bitkilerden biri de hiç şüphesiz ki kerevizdir. Kereviz, maydanozgiller ailesine mensup bir bitkidir. Bitkinin hem kökleri hem de yaprakları yiyecek olarak tüketilebilir. Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi kabul edilmektedir. Boyu bir metreye kadar ulaşabilen kerevizin çiçekleri krem rengine çalan beyaz renktedir ve 2 ile 3 mm çapında değişir.
Bitkinin kökleri yemek yapımı için yaprakları ise genelde salata yapmak için kullanılır. Kerevizin tohumları ise şifa amacı ile alternatif tıp da kullanılmaktadır.İki yıl içerisinde olgunluğunu tamamlayan kerevizin hasat zamanı, mayıs ayında ve Ekim ayında yapılmaktadır. Ekim ayında hasadı yapılan kereviz yemek yapımında kullanılmaktadır. Pek çok kereviz yemeği tarifibulunur.
Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Bir Yunan destanı olan İtalya’da kerevizin faydalarından sıkça bahsedilmektedir. Kerevizin hem gıda olarak hem de alternatif tıp da ilaç olarak kullanıldığı destanın içerisinde belirtilmektedir. Sıkça tüketilen bir bitki olan kereviz yemeği, zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanarak ve çorba olarak yapılır. Özellikle kış ayrında uzmanlar tarafından sıkça tavsiye dilen kerevizin içerisinde bol miktarda sıvı bulunuyor.
Kerevizin yaprakları güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak ve toz haline getirilerek pek çok yiyeceğin üzerine de baharat olarak kullanılabilir. Yine tohumları da toz haline getirilebilir ve sofra tuzunun yerine kullanılabilir. Destanlarda dahi geçen kerevizin faydaları nelerdir;
- Kerevizin kalorisi oldukça az olmasından dolayı genel olarak diyet menüleri içerisinde yer alır.
- Vücut için gerekli olan enerjiyi içerisinde barındırır.
- Kerevizin suyu midede oluşan asit oranının dengelenmesini, yanma ve ekşime gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar.
- Kereviz, vücuttaki iltihaplarla savaşmak için en doğal yöntemlerden biridir. Anti-inflamatuar özelliği, vücudun ödem toplamasına engel olur. Ayrıca idraryolu ile atılmasını sağlar.
- Kerevizin %90’ı sudur. Bu yüzden vücudun su ihtiyacını karşılar.
- Cildin deformasyona uğramasına engel olurken, deforme olmuş bölgeleri de içerisindeki sıvı sayesinde iyileştirir.
- Tansiyon her 3 kişiden birinde görülen bir hastalıktır. Aniden gelen yüksek tansiyon ölümle bile sonuçlanabiliyor. Kereviz ise içerdiği mineraller sayesinde tansiyonu dengeler. Kanda azalan ya da çoğalan maddeleri kontrol altında tutar.
- Kerevizin içerisinde bulunan güçlü antioksidanlar, karaciğeri temizler. Karaciğerde oluşan bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Yine %90’ı sıvı olan kereviz, böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Ayrıca taş ve kum oluşumunu engeller. Böbreklerinde taş ve kum oluşan kimseler kerevizi düzenli tükettiklerinde, oldukça fayda sağlayacaktır.
- Kerevizin sapını çiğnemek, ağız içerisinde meydana gelebilecek sağlık sorunlarını da ortadan kaldırır.
Kerevizi sürekli olarak tüketmek için pek çok yemek tarifi de bulunmaktadır. Kereviz tarifi oldukça basit ve uygun malzemeler içermektedir.
Kereviz Yemeği Tarifi
Zeytinyağlı yemek yapmak her zaman pratiktir. Fakat bazı püf noktaları unutmamak gerekmektedir. Örneğin; kullanılacak olan zeytinyağının kalitesi ya da sebzelerin pişirilme sürelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kaliteli ve nefis zeytinyağı yemeğin tadını etkilemektedir. Kereviz yemeği de genel olarak zeytinyağı ile yapılmaktadır.
Kereviz her ne kadar faydalı bir sebze olsa da bir ön yargı barındırmaktadır. Çocuklar kerevizi pek sevmemekle bilinirler. Aileler ise bir şekilde çocuklarına kereviz yedirmenin yollarını arar. Kerevizin tadının sevilmediği de bir gerçektir. Çünkü pişirmenin bazı püf noktalarını bilmeyen kişiler kereviz pişirdiklerinde istenilen tat yakalanamayabilir. Peki o halde, kereviz nasıl pişirilir? Öncelikle kerevizi pişirmeden, limon suyunun içerisinde bekletilmesi gerektiğini az kişi bilir. Ayrıca tüm sebzelerin tam kıvamında olabilmesi için, sert olan sebzeler ilk den kavrulmalıdır.
- Kereviz Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
1 adetsoğan
1 adethavuç
1 dişsarımsak
1 adetpatates
2 adet orta boykereviz
2 adetkerevizin sapı
3-4 adetkereviz yaprağı
1 çay bardağızeytinyağı
1 adetküp şeker
1 çay kaşığıtuz
- Kereviz Yemeği Tarifinin Püf Noktası
Kerevizler pişirilmeden önce mutlaka limon suyunun içerisinde bekletilmelidir. Bu hem daha lezzetli olmalarını hem de kararmalarını engelleyecektir.
Zeytinyağının yanmaması için soğanlar su içerisinde haşlanabilir.
Yemeğin daha da lezzetli olabilmesi için içerisine bezelye de eklenebilir.
- Kereviz Yemeği Nasıl Yapılır?
Şimdi gelelim zeytinyağlı kereviz nasıl yapılır?Kerevizlerin kabuklarını soyduktan sonra, limonlu suyun içerisine atılmalıdır. Limonlu suyun içerisinde 10 ile 15 dakika kadar bekletilmelidir. Bekleme işlemi sırasında soğanlar ve havuçlar doğranır. Sarımsak da rendelenerek hepsi tencere içerisine yerleştirilir. 2 yemek kaşığı zeytin yağı eklenerek kavurmaya başlanır. Üzerine yarım çay bardağı su eklenir ve soğanlar yumuşayana kadar pişirilir.Bu esnada patatesin kabukları soyulur ve küp çeklinde küçük doğranır. Patatesler de tencerenin içerisine dökülerek birkaç dakika daha kavrulur.

Kerevizler limon suyundan süzdürülür. Daha sonra tencerenin içerisine ilave edilir. Tencerenin içerisinde kavrulmakta olan tüm sebzeler karıştırılır. Bu esnada kerevizin sapı ve yaprakları da tencereye ilave edilerek yumuşayana kadar pişirilir.Son aşamada yemeğin içerisine tuz eklenir. Birkaç dakika daha pişirildikten sonra ocaktan alınabilir. Yemeğin içerisinden sap ve yaprakların çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca en az 2 saat oda sıcaklığında bekletilmelidir. Yine buzdolabı içerisinde de muhafaza edilebilir. Yemeği servis ederken, üzerinde bir miktar zeytinyağı gezdirilmelidir.
Kereviz Yaprağı Yemeği
Kerevizin kendisi gibi kereviz yaprağı yemeği de oldukça faydalıdır. Yemeğin yapımına geçmeden önce malzemeleri sıralayalım.
- Kereviz Yaprağı Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
5 adet küçük kerevizin sapı ve yaprakları
Büyük 1 kuru soğan
2 havuç
1 orta boy patates
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardak su
Zeytinyağı
Ayrıca yemeğin üzeri için yoğurt.
- Kereviz Yaprağı Yemeği Nasıl Yapılır?
İlk olarak soğanlar ay şeklinde doğranır. Zeytinyağının içerisinde pembeleşinceye kadar kavrulur. Bu sırada havuçlar halka ya da küp şeklinde doğranır. Soğanlarla beraber 5 dakika kadar kavrulur. Yıkanıp doğranan kereviz sapları ve yaprakları tencerenin içerisine ilave edilir. Eğer pişirilen yemeğin suyu biterse, yarın çay bardağı su eklenebilir. Tencerenin ağzını kapatarak, altı kısık bir şekilde 15 dakika pişirilir. Bu esnada orta boylarda bir patates doğranarak ilave edilir ve 10 dakika kadar yine ateşte bırakılır. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.

Zeytinyağlı Kereviz Dolması Nasıl Yapılır?
Kereviz yemeği tarifleri genel olarak zeytinyağı ile yapılmaktadır. Bu yemeklerden biri de zeytinyağlı kereviz dolmasıdır. Yemeğin yapımına geçmeden önce içerisine konacak malzemeleri sıralayalım.
- Zeytinyağlı Kereviz Dolması Malzemeleri
6 küçük kereviz
1 havuç
2 patates
2 soğan
1 kase bezelye
5 dal dereotu
5 dal maydanoz
Yarım su bardağı zeytinyağı
1.5 su bardağı sıcak su
1 limon suyu
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Karabiber
- Zeytinyağlı Kereviz Dolması Nasıl Yapılır?
Kerevizleri soyup yıkadıktan sonra, üst kısımlarından bir parmak kalınlığında kapak şeklinde kesilir. İçleri sebze oyacağı yardımı ile çıkarılır ve bu çıkarılan parça küp şeklinde doğranır. Doğranan ve dolmalık olacak tüm kerevizler limonlu suyun içerisinde 10 ile 15 dakika kadar bekletilir.Bu esnada havuçlar ve soğanlar doğranır. Bezelyeler de hafif haşlanıp süzülür. Dereotu ve maydanozlar temizlenip, kıyılır. Soğanlar zeytin yağı içerisinde kavrulur. Daha sonra kerevizlerin içi, havuç, bezelye, patates, tuz ve karabiber eklenerek 5 dakika kadar kavurmaya devam edilir.
Diğer kerevizlerin içleri bu karışım ile doldurulur. Limon suyu, şeker ve biraz sıcak su ilave edilir. Tencerenin içerisine yerleştirilerek, kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra soğumaya bırakıp afiyetle yenir.