karanfil çiçeği

Karanfil Çiçeği

Haber

Hoş Kokusuyla Karanfil Çiçeği

Karanfil çiçeği; hoş kokulu, sivri ve tırtır yaprağa sahil olan birçok renkte ve türde yetiştirilen bir bitki familyasında yer almaktadır. İnce dalları ve yeşil yaprakları olan bu bitki çanak halindeki çiçekleriyle göz alıcı bir çiçek türüdür. Karanfil çiçeğinin katmerli, kırmızı, pembe, beyaz, sarı çeşit çeşit renkte ve farklı boyutlarda birçok türü bulunmaktadır. Çok senelik bitki grubunda yer alan karanfil çiçeği, seralarda yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Karanfil çiçeği anlamı kadar güzellikleri ve kokuları ile de hayatlarımızı aydınlatır.

Karanfil Çiçeğinin Derin Anlamı

Çiçek anlamları sandığımızdan çok daha anlamlı ve derindir. Bu derin anlamları olan çiçeklerden biri de karanfildir. Karanfil çiçeği anlamı genel olarak aşk, hayranlık gibi güzel duygular içeren anlamlara gelmektedir. Karanfil derin kavramları sembolize eder ve tarihin önemine de oldukça dikkat çeker. Karanfil çiçeğinin anlamı her rengine göre farklı ve benzersiz bir anlam taşımaktadır. Örneğin beyaz karanfil çiçeği; temizlik ve saflık anlamını ifade eder. Buketlerde sıkça beyaz karanfil kullanılmaktadır. Muhteşem bir kokuya sahip olan karanfil çiçeği bahçe veya balkonlarda da çok rahat yetiştirebilinir. Karanfil çiçeği rüyada da görülebilir. Rüyada karanfil çiçeği görmek ise, güzel haber almaya, hayatın anlam kazanmasına, kişinin ruh haline, iç dünyasında iyi bir insan olduğuna ve bunu dışa vuracağı şeklinde tabir edilir.

Karanfil Çiçeğinin Çoğalması

Karanfil, sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde yetişen bir çiçek türüdür. Karanfil çiçeğinin anavatanı Akdeniz bölgesidir. Karanfili nisan ayında dikmek gerekmektedir. Nisan ayında dikilen karanfil çiçeği mayıs, haziran, temmuz aylarında çiçek açmaya başlar. Karanfil, bahçe ya da saksı gibi her türlü alanlarda yetiştirilebilmektedir. Oldukça da asil bir çiçek olan karanfil, ılıman iklime ihtiyaç duyduğundan yetiştiriciliğinde sera önemli bir detaydır. Her mevsim sera ortamında üretilebilen karanfilleri evinizde ya da bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız yaz mevsiminin bitmesini beklemeniz gerekmektedir. Karanfil çiçeği nasıl çoğaltılır birazda ondan bahsedelim. Karanfil çiçeğini çoğaltmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bu yollardan en bilinen ve en sık kullanılan yöntem ise çelik ile çoğaltma yöntemidir. Çelik ile karanfil çoğaltma yaz ayları biterken, ağustos ayında başlanır, şubat ortasında ise bitirilir. Eğer Akdeniz Bölgesi gibi yazın uzun sürdüğü bir yerde karanfil yetiştirilecek ise, bu işleme ekim sonu veya kasım başı gibi başlanabilir. Bu yöntem ile çiçek sapından ayrılan çeliklerin köklendirilmesi yolu ile kolayca karanfil üretimi yapılabilir. Karanfil çiçeği genellikle fide olarak veya tohum ile çoğaltılmaktadır. Karanfil çiçeğinin seralarda yetiştiriciliği yapıldığı yerlerde genellikle üremesinde çelik ile çoğaltma yönteminden faydalanılır. Fakat bahçe karanfilinde ise sıklıkla fide yoluyla çoğaltma yöntemi kullanılmaktadır. Karanfil çiçeği tohumu ekilmesine ilkbahar aylarından başlanarak yaz aylarına kadar devam edilebilir. Bu dönemde ekilen çiçekler bir sonraki yaz mevsiminde çiçek açacaktır. Karanfil çiçeği hemen hemen tüm toprak türlerinde yetişebilir. Ancak humus açısından zengin olan topraklarda daha verimli yetiştiği bilinmektedir.

Karanfil çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalı?

Karanfil çiçeğinin ömrünü uzatmak için düzenli olarak karanfil çiçeği bakımı yapılması gerekmektedir. Aksi takdir de karanfil çiçeği verimli bir şekilde büyümez ve solarak hayata küser. Saksıda yetiştirilen karanfil çiçeğinin toprağı ise her sene ilkbahar mevsiminde değiştirilmelidir. Bununla birlikte düzenli bir şekilde sulanması ve solan yapraklarından temizlenmesi bakımı için çok önemlidir. Bahçede yetiştirilen karanfil çiçeğinin bakımı için de öncelikli olan düzenli sulanmasıdır. Ayrıca toprağın düzenli olarak çapalanması ve birkaç ayda bir gübrelenmesi toprağın mineralinin yükselmesi bakımından gerekli bir durumdur. Karanfil çiçeğinin zararlı böceklerden korunma amaçlı zirai ilaçlamanın yapılması da bakımı için son derece önemlidir. Toprağın taşlardan ve yabani otlardan temizlenmesi de çiçeğin gelişimine katkı sağlamaktadır. Saksı da yetiştirilen karanfil çiçeği de, bahçede yetiştirilen karanfil çiçeği de güneşe ihtiyaç duyduğunu unutmadan buna yönelik bakımı da sağlanmalıdır. Çünkü; sıcaklık, her bitki gibi karanfil çiçeğinin gelişimi için de ayrı bir değer taşımaktadır. Karanfil çiçeği özellikleri ise;

  • Karanfil çiçeğinin dallarının uç kısmında tek ya da toplu biçimde çiçekleri bulunur,
  • Seralarda yetiştirilen karanfilin türleri her mevsim çiçek açar,
  • Sadece bahçelerde değil, saksılar içinde balkonlarda da yetiştirilebilir,
  • Güzel kokulu karanfil çiçekleri parfüm sektöründe de sıkça kullanılmaktadır,
  • Karanfil çok yıllık otsu bir bitkidir,
  • Karanfil çiçeğinin dallarının ucunda tek tek ya da topluca, pembe, kırmızı ve beyaz tonlarda çiçekleri bulunur,
  • Boyu genel olarak 30-90 santimetre arasında değişir ancak saksı da yetişen bodur karanfillerin boyları 10 santimetre civarında olmaktadır,
  • Karanfil çiçeğinin ışık isteği fazladır,
  • Karanfil çiçeği görsel açıdan çok güzel bir çiçektir.

Çeşit Çeşit Karanfil Çiçeği

Karanfil çiçeği, botanikteki ismi Dianthus Caryophyllus olarak geçer, Karanfilgiller familyasına ait bir çiçektir. Karanfil çiçeğinin çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı renkleri başta olmak üzere pek çok renkte olabilir. Karanfil çiçeğinin 80’den fazla cinsi, 2000 kadar türü olduğu bilinmektedir. Karanfil çiçeği çeşitleri olarak birkaç tane örnek verecek olursak; Alp karanfili, Anadolu karanfili, Hüsnü Yusuf, Çin karanfili, Kır karanfili, Büyük çiçekli yediveren karanfili ve Amerikan karanfili  bunlardan birkaç tanesidir.

0 0 votes
Puan verin
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments